Isparta'nın Gülleri

Isparta'nın Gülleri

Isparta’nın gülcülükle olan geçmiş çok eskilere dayanmaz. En fazla 150 yıla dayanan geçmişe sahip bir tarihi vardır. Gülcülük henüz Isparta’da bilinmez iken Burdur, Denizli, Çal yörelerinde gül tarımı yapılmaktaydı.

Gülcülüğü ISpartaya getiren ise Yalvaç İlçesinden gelerek ISpartaya yerleşen Meydanbeyoğlu Mehmet İzzetin oğlu İsmail Efendi olmuştur. İyi bir medrese eğitiminden geçen İsmail Efendi, kendini sürekli geliştiren, açık görüşlü bir kişi olarak kendini yetiştirmiştir. Gülcüzade İsmail Efendi’nin ilk ticari girişimi dokumacılık olmuş, çeşitli ustalardan aldığı bilgilerle kurduğu dokuma tezgahları sayesinde bu mesleğin Isparta ve Burdur çevresinde hızla yayılmasını ve bir çok kişinin bu mesleği öğrenmesini sağlamıştır. 1889 yılında Bulgaristan’a bağlı Kızanlık bölgesinden Denizli’nin Çal ilçesine gelen bir tapu memurunun gül çiçeğinden yağ elde edebildiğini öğrenmesi ile bu kişi ile mektuplaşmış ve Gülcülük üzerine geniş bilgilere sahip olmuştur.
kaynak: ktb.gov.tr

İlginizi Çekebilir
  • Salda Gölü
    Salda Gölü, kumsalı, turkuaz rengi ile eşsiz manzarası, tertemiz doğası, ormanları ve kamp yerleriyle alternatif tatil imkânları sunan, doğanın en cömert olduğu alanlardandır. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Salda Gölü yelken, kano, rüzgâr sörfü, foto-safari, göl ...
  • Egirdir Ada
    Gölde, Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmış bulunan iki küçük adacık bulunmaktadır. Birincisi Can Ada, ikincisi ise Yeşilada’dır.
  • Isparta Gezilecek Yerler
    Isparta Gezilecek Yerler Hakkında Bilgi
Whatsapp Telefon